Ik ben student taalwetenschap aan de Universiteit van Utrecht. In het wintersemester van 2024-2025 heb ik de NVT-stage gelopen in Wrocław. Voor mij was dit een fantastische ervaring. Ik hoop je in deze ervaringsimpressie hier inzicht in te geven!
Neerlandistiekafdeling
Allereerst de details. De Neerlandistiek afdeling hier is relatief groot, het is een van de grootste in Centraal-Europa. In Wrocław kunnen de studenten zowel een bachelor als een master opleiding volgen in het Nederlands. Per jaar starten er ongeveer 50 studenten aan de bachelor opleiding, alhoewel er ook een aantal studenten al snel stoppen, is het wel een redelijk groot aantal.
Ik werd heel open ontvangen in de faculteit en dat was voor mij heel erg fijn. In Wroclaw kom je niet zoveel Nederlanders tegen dus ik vond het altijd fijn om toch een plek te hebben waar ik Nederlands kon praten. De docenten waren altijd heel lief. De stagebegeleider was ook aardig en is heel flexibel, ze staat echt open voor jouw eigen ideeën en inbreng.

De stagetaken
De stagetaak waar ik de meeste tijd aan heb besteed, was het ondersteunen bij het lesgeven. Eerst mocht ik observeren en daarna mocht ik ook hele lessen zelf geven. Ik mocht bij verschillende groepen hiermee helpen. Dit was fijn, want zo kon ik bij verschillende niveau’s een kijkje nemen. Zo heb ik geholpen bij de eerstejaars, die nog niet zo’n hoog niveau van het Nederlands hebben. Dan is het interessant om na te denken hoe je daarmee om kan gaan. Is het juist een goed idee om veel Engels te praten of probeer je toch het meeste in het Nederlands te doen? Ik heb onder andere ook mee mogen helpen bij de tweedejaars bij een conversatievak. Hier was ik verrast door hoeveel creativiteit bij het lesgeven kan komen kijken.
Bij het helpen met lesgeven mocht ik zelf een aantal lessen geven, maar wel altijd met de docent in de klas. Het was ook heel fijn dat de docenten na de lessen soms wat feedback gaven op dingen die ik deed. Voor mij was het een goede, laagdrempelige manier om in contact te komen met onderwijs geven op de universiteit.
De andere stagetaken die ik had waren het houden van een spreekuur elke week, het nakijken van toetsen en verslagen en helpen met activiteiten van de studentenkring. De studentenkring is een soort studievereniging die om de zoveel tijd een borrel of andere activiteit organiseert. Om eerlijk te zijn was het soms wel moeilijk om hier een hele actieve rol in te spelen. Dit vooral door de taalbarrière. Ze spreken vooral Pools, omdat de studenten in de studentenkring soms ook eerstejaarsstudenten zijn en dus niet zoveel Nederlands spreken. Maar ik denk dat het ook belangrijk is om hier zelf genoeg initiatief in te nemen. Mijn tip, denk vanaf het begin al na over activiteiten die je zelf graag zou organiseren en bespreek dit dan met hen 🙂

Vakken volgen
Voor mij was de NVT-stage 7,5 ECTS dus naast de stage heb ik ook nog een aantal vakken gevolgd van de afdeling Neerlandistiek, maar ook van een aantal andere faculteiten. Het inschrijven voor de vakken gaat volledig anders dan je gewend bent van de universiteit van Utrecht. Voor de vakken van de afdeling Neerlandistiek kan je je inschrijven door een mailtje te sturen naar de contactpersoon van de afdeling. Voor de andere vakken moet je een mailtje sturen naar de docent die het vak geeft.
Het rooster van de vakken wordt ook pas laat bekend en het is soms een beetje zoeken naar waar je het rooster kan vinden. Ik wist bijvoorbeeld in de week voordat mijn vakken begonnen nog niet precies wat mijn rooster ging worden. Maar gelukkig kan je in de eerste weken nog makkelijk wisselen van vakken. Zolang je maar zorgt dat je bij de juiste vakken aanwezig bent, is het oké als de inschrijving pas later wordt geregeld. Ik zou dus vooral zeggen: blijf flexibel en stress er niet te veel om als het niet helemaal loopt zoals verwacht! Het is nu eenmaal anders dan in Nederland, maar dat geeft je ook wel weer de mogelijkheid om flexibeler te zijn.
Ik heb zelf van de afdeling Neerlandistiek de vakken ‘gamificatie’ en ‘Afrikaans’ gevolgd. Dit waren allebei erg interessante vakken. Het vak ‘gamificatie’ is een vak van de master. Het ging over het implementeren van spellen in het onderwijs. Een goede aanvulling op de stage dus! Het vak was erg interactief doordat we allemaal verschillende spelvormen uitprobeerden. We hebben ook een speurtocht door de stad gedaan wat ook erg leuk was om te doen. Het vak ‘Afrikaans’ was een vak van de bachelor. Je leert uiteindelijk Afrikaans alleen maar lezen, maar ik vond het wel leuk om meer inzicht te krijgen in de taal. Naast deze vakken heb ik ook nog een vak gevolgd over communisme in Centraal- en Oost-Europa. Maar er zijn veel vakken in het Engels die je kan doen, dus kijk vooral wat je leuk vindt. Daarnaast kan je ook vakken volgen in bepaalde talen of sportvakken.
Als laatste heb ik ook een vak gevolgd om Pools te leren. Ik ben hiermee begonnen voordat het semester begon, dit was de zogeheten ‘Preparatory Polish Course’ en deze begon ongeveer twee weken voor het begin van het semester. Naast dat het heel fijn was om alvast wat Pools te leren, was het ook heel fijn om wat eerder te arriveren in de stad om in alle rust wat dingen uit te vogelen. De voorbereidende cursus was ook een goede manier om nieuwe mensen te leren kennen. Gedurende het semester heb ik steeds wat meer Pools geleerd en alhoewel ik nog steeds niet zoveel ken, vond ik het toch heel interessant om dit te leren. Ik denk dat het heel interessant is om een taal te leren die zo verschilt van het Nederlands. Het is zeker lastig, maar Poolse mensen kunnen het vaak zeer waarderen als ze horen dat je de taal probeert te leren. Je moet wel betalen voor de Poolse lessen, maar ik denk dat dit het zeker waard was voor mij.

Activiteiten
Er zijn twee ESNs. Een voor de gewone universiteit (waar de afdeling Neerlandistiek deel van uit maakt) en een andere ESN voor de ‘Politechica’ universiteit. Je kan in principe aan de activiteiten van allebei de organisaties deelnemen. De organisaties organiseren wekelijks activiteiten, zoals de wekelijkse karoake. Ze organiseren ook nog heel veel andere leuke activiteiten. Soms worden er ook reisjes georganiseerd naar andere Poolse steden of naar het buitenland. Er is ook een organisatie die specifiek feestjes organiseert, namelijk de YOEO.
De stad
Zelf had ik nog nooit van deze stad gehoord, dus ik wist niet goed wat ik moest verwachten. Uiteindelijk vind ik de stad precies goed. Niet te groot en niet te klein. Het is ook niet echt een stad waar je veel Nederlanders tegenkomt. Dat geeft je de kans om heel veel mensen van andere nationaliteiten te ontmoeten. Wat natuurlijk juist heel erg leuk is! Ook heeft de stad een interessante geschiedenis. Het was tot aan het einde van de tweede wereldoorlog deel van Duitsland. In de stad zie je daardoor soms nog Duitse teksten.
Je kan online een site vinden waarop alle activiteiten staan die in de stad gebeuren. Zo was er bijvoorbeeld een keer een koffiefestival en op bepaalde feestdagen gebeuren er ook leuke dingen in de stad.
Online kan je ook een kaart vinden met allerlei leuke dingen om te bezoeken in de stad. Zoek hiervoor op Use it map Wroclaw. Veel musea hebben ook een gratis dag elke week, dat kan je ook vinden op deze kaart.
Ook heb ik samen met andere studenten heel veel reisjes gemaakt naar andere steden. In Polen zijn er heel veel leuke steden om te bezoeken: Warschau, Gdansk, Krakau, Poznan, Torun. Daarnaast zijn Berlijn, Praag, Leipzig, Vilnius en Boedapest ook niet heel ver weg met de Flixbus. Binnen Polen kan je heel makkelijk, goedkoop reizen met de trein als je een studentenkaart hebt.

Huisvesting
Zelf woonde ik in een van de studentenhuizen, namelijk ‘Kredka’. Hier had ik een kamer die ik deelde met iemand anders en een badkamer en keuken die ik dan met twee anderen deelde. In totaal is een appartement dus met vier personen. Je hebt dus niet zo heel veel privacy. Ik vond het aan het begin best wel eng, omdat ik niet wist wat ik kon verwachten van mijn kamergenoot. Uiteindelijk viel het allemaal heel erg mee. Daarnaast geeft het je juist wel de kans om nieuwe mensen te ontmoeten. De meeste van mijn vrienden hier heb ik uiteindelijk ook ontmoet via het studentenhuis. Het kost 180 euro, dus om geld te besparen is het ook een goede optie.

Verlenging
Voor mij persoonlijk was de periode in het buitenland onderdeel van mijn uitstel van afstuderen. Ik had dus al alle studiepunten voor mijn bachelor gehaald aan de universiteit van Utrecht. In het eerste semester heb ik het zo leuk gehad dat ik uiteindelijk ook nog ben gebleven in het tweede semester. De NVT-stage was alleen voor het eerste semester, maar tijdens het tweede semester heb ik als student-assistent geholpen met enkele dingen bij de afdeling Neerlandistiek. Daarnaast heb ik gewoon vakken gevolgd. Voor het tweede semester kreeg ik geen Erasmusbeurs helaas. Maar ik heb er zeker geen spijt van!
Tot slot
Ik hoop dat ik zo een beetje een beeld heb kunnen geven van de stage. Mocht je nog meer vragen hebben, mag je me altijd een mailtje sturen: eh.lydia@gmail.com
Ik heb in ieder geval een onvergetelijke tijd gehad in Wroclaw 🙂
Do widzenia & veel succes met je keuze!
Lydia