Als je dit leest, is de kans groot dat je aan het overwegen bent om de NVT-stage in Boedapest te lopen, gegarandeerd een goede keuze! Met deze ervaringsimpressie hoop ik je een goed beeld te kunnen geven van de stad, de stage(taken), de vakgroep en de ELTE en NTC. Zelf heb ik een fantastisch semester beleefd in Boedapest, dus ik hoop dat deze ervaringen je misschien zelfs over kunnen halen om voor Boedapest als bestemming te kiezen.
Leven in Boedapest
Het wonen in een stad als Boedapest is een ontzettend mooie ervaring waarin je zeker veel zult beleven! Het is een grote stad, met veel inwoners en een diepe geschiedenis, waardoor er ontzettend veel te zien en te doen is. Na een semester in Boedapest gewoond te hebben zijn er nog steeds plekken die ik wil zien of dingen die ik wil meemaken. Ook al is het een grote stad, voelt het niet overweldigend groot. Veel van de bekende plaatsen/bezienswaardigheden zijn makkelijk met de voet te bereiken, en met het heel goed geregelde (en goedkope!) openbaar vervoer kom je gemakkelijk van A naar B.
Het Hongaars is een lastige taal die totaal niet op het Nederlands of Engels lijkt, dus het is zeker aan te raden om een beetje van de taal te leren voordat je aankomt! Naast dat het praktisch is om een paar basiswoorden en -zinnen te kennen, wordt het ook altijd enorm gewaardeerd door Hongaren als je probeert Hongaars te spreken. Zo heb ik meerdere keren meegemaakt dat als ik iets in het Hongaars bestelde, iemand bij ons kwam zitten om ons andere handige zinnen aan te leren.
Nederlands aan de ELTE
De studie Neerlandistiek aan de ELTE is in de jaren zestig opgericht, met het hoofddoel om de Nederlandse taal, cultuur en literatuur te onderwijzen en onderzoeken, met aandacht voor zowel Nederland als Vlaanderen. Het studieprogramma biedt een uitgebreide blik op het vak Neerlandistiek, waarin taalverwerving, de geschiedenis en cultuur van de Lage Landen, taalkunde en literatuur aan bod komen. De vakgroep Neerlandistiek bestaat uit een groep fantastische en lieve mensen die ervoor zorgen dat je je vanaf dag één welkom voelt in je nieuwe omgeving aan de ELTE.
Daarnaast is het leren kennen van de Hongaarse studenten ook een hoogtepunt van de stage, en ik heb verschillende redenen van ze gehoord voor waarom ze juist het Nederlands willen leren. Voor veel studenten komt de motivatie voort uit een algemene interesse in en passie voor talen. De keuze voor het Nederlands wordt vaak gemaakt omdat veel studenten later graag een vertaler of tolk willen worden, en er momenteel niet veel vertalers zijn die zowel het Nederlands als het Hongaars vloeiend beheersen. Ook werd de klantenservice meerdere keren genoemd als een werkveld waarin het beheersen van het Nederlands je kans op een baan vergroot. Daarnaast zijn een aantal studenten in Nederland geboren, maar op jonge leeftijd verhuisd naar Hongarije. Deze studenten willen later graag weer in Nederland wonen, waarvoor ze de taal goed willen beheersen.
Stagetaken aan de ELTE
De precieze stagetaken kunnen per semester verschillen, maar er zullen ook taken zijn waarvan de kans groot is dat je ze uit zult voeren (bijvoorbeeld, het organiseren en houden van spreekuren, nakijken en het assisteren van lessen). Tijdens mijn stage heb ik mij bezig kunnen houden met veel verschillende taken. Deze diversiteit in het takenpakket was voor mij erg waardevol, omdat je dan op veel verschillende gebieden van het vreemde taalonderwijs veel zult leren. Per week was ik rond de 25 uur bezig met stagewerkzaamheden.
- Verplichte en vrijwillige spreekuren
Een van de grootste gedeelten van mijn stage was het organiseren en houden van verplichte en vrijwillige spreekuren voor BA-studenten. Eerstejaarsstudenten (BA1) volgden in duo’s drie keer een blok van 20 minuten verspreid over het semester, tweedejaarsstudenten twee keer, en derdejaarsstudenten moesten langskomen voordat ze een presentatie moest geven om nog feedback te krijgen van mij. Het doel van deze spreekuren was om op een leuke manier te oefenen met spreekvaardigheid. Bijvoorbeeld, voor BA1 bedacht ik een dobbelsteenspel om over verschillende onderwerpen te praten en met BA2 speelde ik onder andere het ‘Wat ben ik?’-spel om gerichte vragen te oefenen. Het was erg mooi om te zien hoe iedereen beter werd in spreekvaardigheid gedurende het semester! - Nakijkwerk
Vanaf het begin van mijn stage heb ik continu schrijfopdrachten gecorrigeerd van de studenten. BA1-studenten schreven regelmatig tien zinnen met de nieuwe woordenschat van die les, terwijl BA2-studenten langere teksten indienden, zoals fictieverhalen, overtuigende essays of sollicitatiebrieven. Ik markeerde en corrigeerde alle fouten en de studenten kregen een van de volgende lessen hun werk terug. Voor BA3-studenten heb ik ook de eerste versies van enkele schrijftoetsen nagekeken, waarbij ik fouten alleen markeerde met een code (bijvoorbeeld T voor ‘tijdsfout’), waarna de studenten een definitieve versie schreven. - Lessen geven
Het geven van eigen gemaakte lessen aan de ELTE is geen ‘verplicht’ onderdeel van je stage, maar als je graag ervaring wilt opdoen hierin, is het zeker een aanrader! Zelf heb ik een eigen les voorbereid over Nederlandse dialecten, en deze gegeven aan alle studenten vanaf BA2. Hierin heb ik eerst theorie besproken over dialecten in Nederland, en daarna opdrachten gemaakt over een liedje in het Limburgs en een liedje in het Gronings. Daarnaast heb ik met drie andere Nederlandstalige Erasmusstudenten een lessenreeks van drie lessen ontworpen voor de masterstudenten, met ‘interculturele communicatie’ als thema. Daarnaast was ik ook regelmatig aanwezig bij de taalverwervingslessen voor BA1. Tijdens deze lessen assisteerde ik met name de studenten met opdrachten of het oefenen van dialogen. Daarnaast gaf ik soms zelf gedeelten van de les, waarin ik bijvoorbeeld uitleg gaf over een grammaticaal onderwerp of het klassikaal maken of nakijken van opdrachten. Een keer had ik bijvoorbeeld een bingo voorbereid over de onregelmatige werkwoorden als een korte herhalingsopdracht. - Extra activiteiten
Tijdens de stage waren er ook enkele activiteiten aan de ELTE die los stonden van mijn vaste taken. Zo was ik een keer aanwezig bij een open dag voor de talenstudies, waarbij elke talenstudie een eigen kraampje had met typische objecten en eten uit het bijbehorende land. De bezoekers konden vrij rondlopen en bij elk kraampje kregen ze een taal-gerelateerde opdracht. Hier was ik met een aantal anderen aanwezig om een korte cursus over standaarduitdrukkingen en begroetingen in het Nederlands te geven. Daarnaast werd ik door twee PhD-studenten aan de vakgroep gevraagd om hun tekst na te kijken op kleine grammaticale fouten.
Stagetaken aan de NTC-school
- Leerlingenraad begeleiden
De leerlingenraad op de NTC-school bestond uit vier leerlingen, die ik heb ondersteund bij hun vergaderingen en het organiseren van workshops. We hebben bijvoorbeeld samen een workshop uitgewerkt waarin het belang van lezen aan bod kwam. - Lessen geven
Op de NTC-school heb ik voornamelijk les gegeven aan derdejaarsleerlingen over het thema ‘fictie’. Ook aan de andere klassen heb ik verschillende lesonderdelen gegeven. Het voorbereiden en geven van lessen aan de Nederlandse school was een leerzame uitdaging. Deze leerlingen, die een stuk jonger zijn en gevorderder in hun Nederlands dan de ELTE-studenten, vereisen een andere lesaanpak dan bij de ELTE. Tijdens het lesgeven merkte ik dat deze leerlingen soms meer moeite hadden met de aandacht erbij houden. Daarom heb ik veel interactieve oefeningen in de lessen verwerkt om ze gevarieerd te houden. - Extra activiteiten
Als laatste was ik na de kerstvakantie ook op andere dagen aanwezig op de Nederlandse school om zowel de groep 3-klas als de klassen van groep 4 tot en met 7 te begeleiden. Zo hielp ik de leerlingen in groep 3 voornamelijk met leesopdrachten. Bij de klassen van groep 4 tot en met 7 was ik aanwezig om te helpen met opdrachten uit het boek en om extra uitleg te geven over de grammatica.
Naast de stagetaken heb ik vier vakken gevolgd aan de ELTE. Drie van deze vakken waren van de vakgroep Neerlandistiek en waren erg interessant! Het andere vak ging over de theorie achter vertalen. De inhoud van het vak was interessant, maar tijdens de les werd er vooral van een PowerPoint afgelezen. De toets was ook erg makkelijk, bestaande uit meerkeuzevragen waarbij het antwoord steeds duidelijk te achterhalen was.
Aan de hand van deze informatie hoop ik je enthousiast gemaakt te hebben over de NVT-stage in Boedapest! Als je voor deze plek kiest, kom je niet alleen terecht in een prachtige stad, maar ook in twee fantastische vakgroepen aan de ELTE en de NTC. Ook zul je niet alleen veel leren over vreemde taaldidactiek, maar ook over je eigen taal en cultuur. Het is heel interessant om Nederland en het Nederlands te ervaren vanuit het Hongaarse perspectief. Daarnaast is het fijn dat je altijd bij je stagebegeleider terecht kan als je ergens vragen of onzekerheden over hebt, of als je iets nieuws wilt proberen wat je taken betreft. Er is altijd ontzettend veel te doen in en om Boedapest, en via het ESN kan je ook nog eens snel vrienden maken. Ik kan de stage in Boedapest dus aan iedereen aanraden!