In het eerste semester van het studiejaar 2024-2025 werk ik aan het département d’études néerlandaises in Straatsburg. Dit is weliswaar geen groot departement, maar wel een met erg professionele en gemotiveerde docenten die graag met je samen willen werken en de meerwaarde van de stage voor jou en hen zien. Je stagebegeleider zie je wat minder dan je zou verwachten, maar heeft goed contact met jou en de docent met wie je wel samenwerkt.

Het departement heeft drie klassen in totaal die tweemaal per week taalles krijgen. Gebaseerd op wat je zelf wil of wat volgens de docent het beste bij je past, kiezen jullie uit welke klassen je wilt ondersteunen. In mijn geval is dat de tweede klas bijvoorbeeld, omdat ik zelf geen grote ervaring heb in het lesgeven en deze groep studenten de meest gemotiveerde is.
Het departement heeft verschillende lokalen tot zijn beschikking en werkt vanuit een kantoor op de centrale campus van de stad. Dit kantoor is nogal klein, maar heeft vele hulpmiddelen waar je tijdens de stage gebruik van kunt maken. Denk daarbij aan een centrale plek om besprekingen uit te voeren en een erg grote hoeveelheid boeken om je in te lezen in de taalverwerving.
Je taken komen neer op het assisteren van de docent in de activiteiten die uitgevoerd worden tijdens een semester. In mijn geval gaat dat over het bijwonen van lessen van de docent en kleine delen van de les overnemen. Dit zijn onderdelen waarbij je een opdracht uitvoerde.
Dit zijn delen waarin ik voor zo’n dertig tot veertig minuten een opdracht uit het handboek uitlegt, de studenten aan het werk zet, ze tijdens de opdracht helpt en daarna de opdracht met ze bespreekt. Een proces waar naast het werk in de klas er ook voorbereidingen als het maken van een presentatie, de opdracht zelf begrijpen en daarnaast een uitleg formuleren die aansluit bij het niveau nodig is.
Daarnaast is het de bedoeling dat je persoonlijke gesprekken voert met studenten die geïnteresseerd zijn in het verbeteren van hun Nederlands, buiten de lessen om. Je bent vrij om deze in te richten zoals je wilt. In mijn geval heb ik gesprekken van één uur lang waarin ik zoveel mogelijk Nederlands sprak met de studenten. Daarin probeer je ze te ondersteunen met hun uitspraak en te corrigeren waar nodig. Uiteindelijk heb ik vijf verschillende studenten kunnen helpen met hun Nederlands.
Naast deze persoonlijke gesprekken is het ook de bedoeling dat je activiteiten organiseerde voor de gehele groep. Deze Taalcafés zijn een mogelijkheid om buiten de klas in een groep Nederlands te kunnen oefenen. Ook hier heb je vrijheid om dit in te delen zoals je wilt, zolang hun Nederlands er maar verbeterd door kan worden.
Deze Taalcafés waren activiteiten van een aantal uur lang in de avond. De avond kon op verschillende manieren ingevuld worden, maar in mijn geval zijn er drie avonden georganiseerd waarin er Nederlandse spelletjes gespeeld zijn. Dan kun je denken aan kwartetten met Nederlandse thema’s, of verboden woord met uitsluitend Nederlandse woorden.
Naast de tijd die je nodig hebt voor de avond zelf, is het de bedoeling dat je zelf op zoek gaat naar een plek om de activiteit te organiseren, zelf een reservering maakt en zelf aan de slag gaat hoe je de avonden in wil richten. Bij elkaar heb ik voor een simpele avond spelletjes spelen een aantal uur aan voorbereiding nodig. Dit kan natuurlijk meer worden als je een uitgebreidere avond wil organiseren. In mijn geval heb ik bijvoorbeeld het idee van een filmavond voorgesteld.
De stage is in mijn mening de moeite waard als je aan wil tonen dat je sterk bent in het organiseren van activiteiten, op een individueel- of groepsniveau. Het is ook een goede manier om erachter te komen of lesgeven iets is waar je je verder in wil verdiepen. Om je ‘opdracht’ goed uit te voeren tijdens het semester is het belangrijk dat je snel kunt schakelen. Vooral in de eerste maand is het belangrijk dat je snel een eigen werkwijze ontwikkeld. Een semester lijkt misschien lang, maar na een paar weken merk je dat hoe sneller je begint en een planning maakt, je veel meer georganiseerd krijgt als je snel kan inspelen op de beschikbare tijd en ruimte.
Persoonlijk was de stage voor mij de moeite waard om erachter te komen of het leraarschap een mogelijkheid was na mijn bachelor. Ook kon ik met de stage testen hoe sterk ik daadwerkelijk was in het organiseren van activiteiten. De stage is een goede omgeving om dat te testen, omdat er een bepaalde snelheid en soepelheid wordt verwacht om op korte termijn activiteiten te realiseren.
Naast mijn stage heb ik ook vakken in geschiedenis gevolgd. Omdat ik tegen het einde van mijn bachelor zit, ben ik op zoek naar mogelijkheden voor een master. Zo heb ik vakken gevolgd in archeologie en het Midden-Oosten. Daarnaast heb ik verschillende plekken bezocht in de stad zelf of in andere steden in de provincie.
De beste reden om naar Strasbourg te komen is de omgeving. De stad heeft een bepaald gevoel van een groot dorp. Als je veel tijd doorbrengt in de stad zul je veel van dezelfde gezichten tegenkomen. Verder heeft het een prachtig middeleeuws stadcentrum. Voor historici die geïnteresseerd zijn in de middeleeuwen zeker de moeite waard. Ook als je fan bent van Kerst en die wil spenderen in ‘la capitale de Noël’ is de stad zeker aan te raden (het is wel steeds drukker aan het worden).
Als toekomstige stagestudent moet je vooral nog weten dat de leerlingen die je hier helpt zeer uiteenlopend zijn! Ik heb studenten geholpen die net zijn begonnen met hun Nederlands, maar ook al jaren bezig zijn. De groep studenten die je hier helpt zijn erg uiteenlopend in niveau en zijn zeer gemotiveerd! Ze stellen het erg op prijs dat je ze helpt met hun taalverwerving en daardoor voelt het erg als een dankbare taak die je uitvoert.
Belangrijk is dat je aan het begin van de stage goed overlegt wat je zelf van de stage verwacht met je begeleider. In het begin kan het allemaal wat snel gaan en daardoor wat overweldigend voelen. De stagedocent kan je dan helpen door samen af te stemmen wat jullie willen bereiken aan het einde van de stage. Met dat doel in gedachte kun je makkelijk te werk gaan en ook activiteiten gaan plannen.