Net als jij, lezer, ben ik geïnteresseerd geweest in een NVT stage. In dit stukje zal ik kort vertellen over mijn tijd aan de University of Sheffield (UoS). Aan de UoS heb ik geholpen bij het departement Lage Landen Studies, waar ook de taal Nederlands onder valt. Ik heb daar Filip de Ceuster en Henriette Louwerse geholpen met het organiseren van de wekelijkse conversatielessen samen met een andere stagiair taalcoach en een Master student Nederlands.

Met de andere studenten hebben wij wekelijks de conversatielessen georganiseerd waarin studenten de mogelijkheid geboden wordt om in informele context te oefenen met Nederlands spreken. Deze lessen worden georganiseerd voor de 1e, 2e en 4e jaars studenten, onderverdeeld in beginner, intermediate en advanced taalniveau. Ikzelf heb de conversatielessen voor de advanced groep georganiseerd en was bijna altijd aanwezig bij de andere conversatielessen om daar te ondersteunen. De conversatielessen vonden op donderdag plaats en duurden per les 50 minuten. In de tijd dat ik er was waren er totaal vier conversatielessen per week omdat er twee intermediate groepen waren gemaakt, dit om ervoor te zorgen dat de conversatie groepen niet te groot werden. Per les hadden we nu zo’n 15 studenten wat het makkelijker maakt om meer mensen het woord te kunnen geven en persoonlijke aandacht te bieden.
Het voorbereiden en afronden van de lessen staat gemiddeld twee uren per week voor, hoewel je er makkelijk meer tijd aan kwijt kan zijn afhankelijk van hoe je besluit je PowerPoints vorm te geven.
Bij het voorbereiden van de lessen hoort ook het sturen van een mail ter voorbereiding aan studenten. In deze mail geef je de studenten wat lees en/of kijkmateriaal bij het onderwerp van de aankomende les. Na afronding van de les schrijf je een korte reflectie voor je stagebegeleider op locatie om te laten weten hoe de les verlopen is.
Deze stage was absoluut de moeite waard voor mij, de stage heeft mij de mogelijkheden geboden om mijn moedertaal vanuit een ander perspectief onder ogen te mogen zien. Zowel de conversatielessen als het af en toe deelnemen aan de reguliere (grammatica) lessen van Filip lieten mij leren hoe weinig ik eigenlijk bewust was van mijn eigen moedertaal. Ik zou zover gaan als zeggen dat het een soort humbling experience is om van studenten te horen hoe iets in het Nederlands zit terwijl je daar zelf helemaal geen actief bewustzijn van hebt.
Naast dat je het Nederlands vanuit een nieuw perspectief leert zien is de stage ook een goede manier om te kijken of dit soort werk binnen je eigen toekomstambities passen. Zo heeft de stage mijzelf geholpen om te realiseren dat het volwassenenonderwijs mij veel meer interesseert dan bijvoorbeeld primair of secundair onderwijs. Hoewel de stage zelf natuurlijk maar een topje van de sluier van de werkzaamheden biedt is het zeker geen slechte manier om kennis te maken met het werkveld. Het biedt je de mogelijkheid om met (ervaring)experts in hun veld te werken, vragen te stellen en ervaring op te doen. Of je besluit dat dit het soort werk is dat je wil gaan doen of juist helemaal niet, je zal gegarandeerd naar huis gaan met het idee dat je wat meer over je eigen toekomstambities te weten bent gekomen.
Naast dat je in Sheffield bent voor de stage bieden de universiteit, stad en regio genoeg verschillende dingen waar je je tijd in kwijt kan. De UoS biedt een ruim aanbod aan vakken, ook voor internationale studenten. Zelf heb ik een tweetal vakken gevolgd die specifiek aan internationale studenten worden geboden die je leren over de (universitaire) cultuur in England en heb ik Italiaans voor beginners A1 gevolgd. Gezien nagenoeg elke faculteit wel vakken aan internationale studenten aanbiedt is er voor elke student wel een selectie aan interessante vakken te vinden.
De stad en omgeving zelf bieden ook genoeg te doen, hoewel Sheffield een relatief en goed te doorlopen centrum heeft biedt het alles wat je als student nodig hebt om je te vermaken. Als groene stad zijn er in Sheffield genoeg parken om te wandelen. Sheffield ligt daarnaast ook aan het Peaks District National Park waar ik genoeg middagen heb rondgebracht. Het park strekt zich van Sheffield tot Manchester, dus er is genoeg te zien dat je je nooit zomaar zal vervelen. Mocht je zelf geen inspiratie hebben voor een dagje weg dan biedt de universiteit ook nog Give it a Go (GiaG) tripjes aan naar nabijgelegen steden of bezienswaardigheden. Hiermee kun je voor een voordelige prijs een stad of plek bezoeken en het is ook (zeker in het begin) een geweldige manier om andere (internationale) studenten te leren kennen.
Ten slotte biedt de universiteit nog een ruime selectie aan verenigingen waar je je bij kan aansluiten voor de duur van het semester. Ik heb me hier zelf niet bij aangesloten destijds maar heb van vrienden wel mogen horen dat deze met open armen ook internationale studenten ontvangen en net als de GiaG een goede manier zijn om mensen te leren kennen.
Zoals hierboven dus uiteengezet zijn er meer dan genoeg redenen om voor de NVT-stage in Sheffield te kiezen. De stage en de mensen met wie je daar komt te werken, maar ook de stad en de omgeving zullen allemaal je tijd in Sheffield het helemaal waard maken.
Als afsluitende advies voor mij, wanneer je besluit om naar Sheffield te gaan, probeer bij particuliere huurorganisaties te kijken voor huisvesting in plaats van de huisvesting van de universiteit. Hoewel de huisvesting van UoS schoon is en ik een erg prettige tijd heb gehad met mijn huisgenoten, heb ik er ook de nodige problemen mee gehad die maken dat het niet het geld waard was. Gezien Sheffield een studentenstad is, is er een enorm aanbod aan studentenhuisvesting allemaal voor meer schappelijke prijzen dan die van de universiteit zelf én op gelijke afstand.