Op papier lag het voor mij niet per se voor de hand om een NVT-stage te doen. Ik ben student Engelse Taal en Cultuur en heb ook een bachelordiploma in de rechten. Ik vond het daarom wel spannend om aan de stage te beginnen, omdat mijn vooropleiding er niet perfect op aansloot, maar ik ben zo blij dat ik het heb gedaan en het is allemaal goed gekomen! Er is genoeg begeleiding en het was voor mij een geweldige ervaring. In deze sfeerimpressie zal ik toelichten waarom.

De stageplaats

De Masaryk Universiteit ligt in het hart van centraal Europa. Het is een bruisende studentenstad met een goede universiteit. De universiteit is de tweede grootste universiteit in Tsjechië. Qua grootte is deze vergelijkbaar met de Universiteit Utrecht. De bijnaam van Brno is “stad waar elke dag wat te doen is,” dus je zal je er zeker niet vervelen. Ik liep stage aan de afdeling neerlandistiek van de Masaryk Universiteit in Brno. Hoewel groeiende, is het een kleine afdeling. Toen ik er was waren er drie docenten en één promovenda. Er is daarom veel ruimte voor persoonlijke begeleiding en eigen invulling van de stage. Het is er erg gezellig en je wordt als echt als onderdeel van de organisatie gezien. De docenten zijn ook erg betrokken bij hun studenten, waardoor je zelf iedereen ook goed leert kennen.

De werkzaamheden

Voordat ik aan de stage begon, heb ik met de docenten overlegd over hoe ik invulling wilde geven aan mijn stage. Zij hadden al ideeën, maar ik mocht ook zelf aangeven wat mij leuk en minder leuk leek. Er werd ook echt naar mijn input geluisterd. Uiteindelijk heb ik het volgende gedaan:

  • Het geven van de cursus Conversatie (officieel: Grammatica en uitspraakverbetering)

Dit is een keuzevak voor de gevorderde studenten. Zij kunnen tijdens dit vak oefenen met hun gespreksvaardigheden. Nadat ik twee lessen van mijn stagebegeleider heb geobserveerd, mocht ik daarna helemaal zelf invulling geven aan het vak. Ik gaf elke week ongeveer 1,5 uur les. Ik kon hier echt mijn creativiteit in kwijt! Het vak werd gevolgd door acht studenten (3 masterstudenten en 5 gevorderde bachelorstudenten). Ik heb voordat ik aan mijn lesplannen begon aan de studenten gevraagd waar zij meer over wilden leren. De studenten waren erg betrokken en wilden graag meer leren. Dit was het leukste onderdeel van mijn stage. De voorbereiding van de lessen kostte wel veel tijd, maar je kan zelf inplannen wanneer je eraan werkt. Mijn stagebegeleider gaf voor de les altijd feedback op mijn lesplan, wat erg nuttig en leerzaam was. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden!

Zoals ik al zei, zijn de docenten erg betrokken bij hun studenten. Eén gevorderde student kon door overlap in zijn rooster niet bij dit vak aanwezig zijn, terwijl hij wel graag zijn gespreksvaardigheid wilde oefenen. Ik ben toen gevraagd om eens per twee weken drie kwartier met hem te oefenen.

  • Controle MOOC (onlinecursussen)

Voor de docenten heb ik twee onlinecursussen nagekeken.

  • Extracurriculaire activiteiten

Ik heb drie informele bijeenkomsten voor de afdeling georganiseerd. Eén conversatietafel, één spelletjesavond en de Sinterklaasviering. Ik vond het erg leuk om de studenten (en docenten) ook buiten de universiteit te leren kennen. Ik heb hiervoor ook de Nederlandstalige uitwisselingsstudenten die ik heb leren kennen uitgenodigd. Het was leuk om de locals te verbinden met Nederlanders en Belgen.

  • Andere taken

Voor de rest heb ik ook nog wat andere, kleinere taken gedaan. Feedback geven op werk van studenten, een spreekmoment met de eerstejaars, lesmateriaal inspreken, en nog veel meer!

De rest van mijn uitwisseling

De stage telde voor 7.5 ECTS, dus ik heb de rest van mijn uitwisseling opgevuld met vakken. Dit zijn de vakken die ik heb gevolgd:

Queer Studies (6 ECTS)

Mental Illness in Movies (3 ECTS)

Czech for Erasmus Students (8 ECTS)

Vooral het laatste vak is echt een aanrader! Het is sowieso erg leuk om wat te leren over de taal en cultuur waar je je in bevindt, maar daarnaast is het ook heel nuttig om je weer even te kunnen verplaatsen in hoe het is om een nieuwe taal te leren. Ik heb echt gemerkt dat mijn eigen conversatielessen hier ook baat bij hadden.

Over het algemeen kan je ervan uitgaan dat de vakken in Brno iets makkelijker zullen zijn dan in Utrecht. Er zijn genoeg vakken in het Engels. Je houdt dus zeker ook nog genoeg tijd over om allerlei leuke dingen te doen. De tentamens mag je grotendeels zelf inplannen. Je hebt per vak drie mogelijkheden om het examen te halen.

Dagelijks leven in Brno

Mijn ervaring was dat het leven in Tsjechië over het algemeen goedkoper was dan in Nederland, dus dat is goed nieuws! Brno is de tweede grootste stad van Tsjechië en er zijn hier maar liefst negen universiteiten, waardoor de stad een hele leuke (internationale) studentenstad is. Een ander voordeel van de stad is dat het niet zo toeristisch is. Tegelijkertijd is de ligging in de stad ideaal voor reizigers: je bent in een handomdraai op allerlei mooie plekken.

Hieronder zal ik wat tips geven over het leven in Brno, zodat je kan zien hoe je leven eruit zou kunnen zien als je voor deze bestemming kiest.

  • Wonen

Ik raad je sterk aan om in één van de dormitories van de universiteit te wonen. Het klinkt misschien niet aantrekkelijk om je kamer te moeten delen met één of twee kamergenoten, maar het is de makkelijkste manier om deel te zijn van het studentenleven. Wees er wel op tijd bij, want het zit snel vol. Het liefst woon je in Vinařská (probeer een kamer te krijgen op verdieping 2 of hoger), of anders Kounicova, of eventueel Tvrdého. Je kan in Vinařská ook gratis je was doen en goedkoop lunchen (soep en maaltijd voor 85 CZK).

Als je in de dormitories woont, krijg je van de universiteit ter plaatse ook een accommodatiebeurs. Bij mij was dit 3000 CZK.

  • Sporten

Je kan bij de universiteit (Faculty of Sports) ‘vakken’ volgen waarbij je een sport beoefent. Deze zitten erg snel vol, dus als je dit wil doen moet je er snel bij zijn. De studiepunten tellen in Utrecht niet mee voor je diploma, maar het is wel een makkelijke manier om in beweging te blijven.

Als je wil hardlopen zijn dit goede plekken: langs de rivier (startplek bij Anthropos) of in het Lužánky park. Je kan ook goedkoop baantjes trekken in zwembad TJ Tesla (80 CZK met studentenkaart), dit is iets wat ik veel heb gedaan.

Omdat Utrecht en Brno ooit een stedenband hadden, zijn er een aantal Nederlandse invloeden in de stad te ontdekken!

Vrije tijd

In Tsjechië is al het openbaar vervoer (inclusief FlixBus) voor studenten met 50% korting, dus vergeet hier zeker geen gebruik van te maken. In veel restaurants en (boeken)winkels krijg je ook korting met je studentenkaart, en zelfs bij de supermarkt Tesco.

Mijn aanraders:

In Tsjechië:

  • Praag: natuurlijk moet je hierheen! Mijn aanrader is ook om er te overnachten, dat kan vrij goedkoop (bijvoorbeeld hier).
  • Zin in wat avontuurlijks: in Ostrava kan je over het terrein van een verlaten koolfabriek struinen. Ook kan je naar de vele grotten in de buurt van Brno, zoals de Punkva grot.
  • Kastelen: Mikolov, Lednice of natuurlijk Veveří (inclusief leuke boottocht).

Internationaal:

  • Wenen: een perfecte stad voor een lang weekend. Het is er heel mooi en er is genoeg te doen!
  • Bratislava: ga hier zeker heen, maar verspil geen geld aan een overnachting. Het is prima te doen in een dag.
  • Polen: ik ben zelf naar Krakau geweest, maar er zijn meer opties. Vergeet er geen pierogi te eten.
  • Budapest: geweldig uitstapje voor als je een keer wat meer tijd hebt.
  • Tatra gebergte: voor wandelen of skiën

In Brno:

  • ESN MUNI Brno is erg actief, ik raad je dus zeker ook aan om lid te worden. Er worden veel welkomstactiviteiten georganiseerd. Deze zijn leuk en nuttig!
  • Koffie: Podnebi, Momenta
  • Als je Villa Tugendhat wil bezoeken, moet je ver van tevoren een tour reserveren (2 maanden). Maar het is ook al leuk om gewoon gratis door de tuin te wandelen!